Tips då du ska köpa en säng, oberoende guide

Vad ska jag tänka på när jag köper säng? 

Sängens fasthet? Det viktigaste är att du sover skönt. En bra säng tar hand om dig och din kropp genom att ge dig avlastning och en skön sömn i flera år framöver. Du bör tänka på hur du sover i din säng. De allra flesta av oss har en favoritställning när vi sover. Du ligger i den ställningen under den första och viktigaste delen av sömnen. Ifall du sover på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket med bröstet och därmed få ont i nacke och svank. Sover du på rygg eller sida kan du behöva ha en lite mjukare säng för att du ska sjunka ner ordentligt, och på så sätt få avlastning och stöd för din rygg. Slutligen ska du tänka på vad du har för säng i nuläget. Har du en hård säng och har problem med framförallt svank och nacke beror detta antagligen på att du har en för hård säng. Då bör du satsa på en säng med fastheten medium för att sjunka ner bättre i sängen. Samma sak åt andra hållet; känner du att du i nuläget sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i höfter och ovandelen i ryggen bör du satsa på en något fastare säng än vad du har i nuläget.

Din längd och vikt vid sängköp

Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. Även för två personer med samma vikt kan olika sängar behövas, då tyngdpunkten i sängen blir mer koncentrerad hos en kortare person och mer jämnt fördelad över sängen hos en lång person. Man brukar säga att fastheten man ska välja bestäms av din vikt. Vill man generalisera lite, kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar man. Försök att ha det här i åtanke vid val av fasthet, då en vanlig anledning till att man känner sig missnöjd med fastheten på sin nya säng är att man har valt fel utifrån sin vikt. Vad det gäller längden på din säng så är måttstocken att du gärna ska ha 10 cm till godo ovanför ditt huvud fram till huvudändan, samt 10 cm mellan dina fötter och fotändan av sängen.

Lämna en kommentar